HVAD ER KST?

Hvad er kranio-sakral terapi?

Kranio-sakral terapi er oprindeligt defineret af Wiliam Sutherland tilbage i 1920’erne. Sutherland var læge og ostiopat, og fandt via forsøg på egen krop, ud af at kraniet har en rytme. Den rytme Sutherland fandt, er en rytme som man senere fandt ud af, kommer helt inde fra hinderne som omgiver hjernen, nemlig hjernehinderne – det vender jeg tilbage til lige om lidt.

Først vil jeg lige forklare dig hvordan dit kranie arbejder

Når du ser på billedet af kraniet her til højre, vil du se at kraniet ikke er en stor fast knogle. Den består af en masse knogledele, som delvist er vokset sammen. Hver farve indikerer en selvstændig knogle. Hvor en knogle møder en anden, finder du suturen.

En sutur kan sammenlignes med klodens kontinental plader. De ligger meget tæt, men bevæger sig. Faktisk kan suturerne bevæge sig op til 0.5 mm på hver side. Lige som med klodens kontinental plader, så er der plads til bevægelse, men ikke til stor bevægelse.

Når suturerne bliver forstyrret af eksempelvist et slag, så sker der lidt det samme som når kontinental pladerne kolliderer, det kan føles som et jordskælv, altså smerte. Når knoglernes perfekte rytme forstyrres bliver hele kroppen påvirket af det.

Nu er det jo ikke sådan at vi alle burde gå med bobbleplastik om hovedet og være bange for slag, da vi heldigvis er designet til at kunne modstå rigtig, rigtig meget. Men når en ubalance ikke kan finde tilbage til sin oprindelige balance, så kan kst måske hjælpe netop dig.

Tilbage til hinderne

Hinderne indeholder den livsvigtige hjernehindevæske (cerebrospinalvæsken), som hjernen og hele vores centralnervesystem ligger beskyttet i.

Hinderne omringer hjernen, men også centralnervesystemet, og går hele vejen ned til korsbenet. Denne væske forsyner hjerne -og centralnervesystemet med næring, som sørger for at affaldsstoffer kan komme herfra igen.
Væsken skal kunne pulsere rundt i dette lukkede system. Det sørger hinderne for, med denne lille lette pulsering, som er en smule langsommere end hjerterytmen.

Rytmen bevæger sige i to retninger, først nedad i en ekstension og senere udad i en flexion. I disse to retninger bevæger både kranie og hinderne sig i synkron. Først en let pulsering så nedad mod korsbenet, og så ud ad imod ørene.

Rytmen kaldes kranio-sakral rytmen, og det er netop den jeg har mit fulde fokus på i behandlingen. Er denne rytme forstyrret, kan det mærkes, enten i hovedet, langs rygsøjlen eller direkte på korsbenet.

Når ubalancen viser sig, tager jeg udgangspunkt i placeringen af den, og behandler den direkte.

Al berøring er meget blid. Tag din finger og rør din næsetip, så har du en fornemmelse af hvor stort et tryg jeg rører dig med.

Det er for mange en meget blid måde at tænke behandling på, og den er derfor egnet til alle, uanset hvad man har været ude for, og hvor smertepåvirket man er.

Uddannelse – se også PROFIL

Jeg er uddannet professionel kranio-sakral terapeut hos Lene Kall Nielsen i Randers, med undervisning suppleret af fysioterapeut Lone Mortensen fra Oddense Fysioterapi.

Lene har over 30 års erfaring i faget og er kniv skarp til kst.

Lone har praktiseret fysioterapi i over 20 år og kst i 8 år, i dag blander hun det bedste fra begge verdener, og arbejder samt underviser ud fra begge baggrunde.

Jeg er uddannet med lægefaglig litteratur, samt kst litteratur fra hele verdenen. Lene har samlet tråde fra alle retninger inden for kst’en, og lavet en uddannelse som er meget bred og samtidig holistisk.

Den holistiske tilgang

Netop den holistiske tilgang til kst’en gør, at rigtig mange ubalancer og problemer kan afhjælpes, fordi kroppen er ikke bare knogler, muskler og bindevæv. Den skal ses som en helhed, som krop, sjæl og ånd. Gør kroppen ondt, gør sjælen også. Omvendt gør sjælen ondt, så gør kroppen det sørme også. – Og er ånden med til at samle det hele, eller er den helt glemt? Jamen så gør det hele ondt.

For at få behandling hos mig, forventer jeg på ingen måde at du skal have en holdning til netop den holistiske tilgang. Jeg forventer heller ikke at du ved en masse om krop, sjæl og ånd princippet. Det eneste du skal gøre for at modtage behandling hos mig, er at være dig selv, kom som du er og lad mig høre hvad du har brug for.